Riet te Kloese

Riet te Kloese -Traa

Textielkunst

Het goede woord voor de textielkunst van Riet te Kloese is moeilijk te vinden. Ze werkt met heel fijne, liefst glanzende materialen, als zuiver zijde en satijn. Het werk is zeer uiteenlopend van fijne borduurwerkjes tot grote stuk­ ken met onderwerpen, variërend van sport tot een heel kleine broze libel. treven naar oorspronkelijkheid is een vast principe in haar werk.
De onderwerpen dienen zich op verschillende manieren aan. Riet te Kloese kan geraakt worden door een bepaald thema,   maar een idee kan ook voortkomen uit zomaar iets dat ze toevallig ergens ziet. Zo inspireerde een bevroren ruit haar tot een compositie met ijsbloemen, waarin ze lovertjes verwerkte om de glinstering na te bootsen. Wanneer een idee is ontstaan, maakt ze een tekening, knipt het uit en rangschikt het tot een mooie compositie Vervolgens worden de stoffen erbij gezocht. Ondanks haar grote voorraad moet ze toch noch vaak opzoek naar een bepaalde glans of kleur.
Haar werkwijze is zeer gedetailleerd. De dunste borduurzijde is soms nog niet fijn genoeg om haar ideeën vorm te geven. Het is heel arbeids­intensief. Soms is ze weken met een werk bezig.

Dat die inspanningen niet voor nietszijn geweest, blijkt wel uit het feit dat ze in nationale creatieve wedstrijden heel veel prijzen heeft gewonnen. Daarvoor werd ze ontdekt door de firma Lanarte en ontwierp een heel serie borduurpakketten, welke onder de naam van Jaqueline Klein met succes op de Nederlandse, maar vooral op de Scandinavische markt zijn gebracht. Werken met textiel is altijd haar hobby geweest. Stoffen boeien haar door de kleuren welke afhankelijk van de gebruikte garens steeds een andere gloed krijgen. Dat maakt het zo boeiend om mee te werken. Ze is begonnnen met wandkleden van groot formaat. Haar techniek heeft zich in de loop van de jaren verfijnd en doet voor een oppervlakkige toeschouwer nauwelijks meer aan borduurwerk denken.

Kunstwerken
20200108_201009
20200108_221956
20200108_222023
20200108_222127

Vorige
Volgende

Contact gegevens

Riet te Kloese

02240212062

rtekloese@gmailcom